Şeker hamurlu kurabiye, son yıllarda oldukça rağbet gören kurabiyelerin arasına girmiştir. Her biri birbirinden güzel süslenmiş kurabiyeler tam seyirlik. İnsan yemeye kıyamıyor diyebiliriz. Özellikle çocuklar bu kurabiyelere çok fazla ilgi gösteriyor. Bu kurabiyelerin en önemli kısmı kurabiye hamurunun hazırlanması ve pişirilmesidir. Hamurun içine kabarmasını sağlayacak kabartma tozu koymayacaksınız.
Piştiğinde kurabiyelerin dümdüz olması gerekiyor. Bir de hamuru hazırladığınızda mutlaka hava almayacak şekilde dinlendirmenizdir. Böylece kurabiyelerin pişerken küçülmesine engel olursunuz. İsterseniz hamurun içine yoğururken bir tutam zencefil koyun. Buda hamurun pişerken küçülmesini önler. Bunlara uyduğunuz sürece, hayal dünyanızın genişliğine göre çok güzel şeker hamurlu kurabiyeler yaratacaksınız. Ayrıca bu kurabiyenin yapımında sıvı yağ kesinlikle kullanmayın. Her zaman tereyağını tercih edin. Kıvamı daha güzel olacaktır. Bunun dışında hamuru hazırlayarak buzlukta üç aya kadar bekletebilirsiniz. Dilediğiniz zaman hemen kurabiyeleri hazırlayabilirsiniz. Bu aniden gelecek konuklar için pratik olacaktır. Şimdi birlikte hazırladığımız kurabiyenin yapımına başlayabiliriz.
Şeker hamurlu kurabiye için gerekli malzemeler
1 adet oda sıcaklığında yumurta
250 gram pudra şekeri
1 paket vanilya
250 gram tereyağı
Yarım çay kaşığı toz tarçın
5 su bardağı silme elenmiş un
1-2 damla portakal suyu ve portakal kabuğu rendesi
Üzeri için
5 renk şeker hamuru
Ballı su
2 parça yağlı kâğıt
Şeker hamurlu kurabiye
Derin bir yoğurma kabında yumurta tereyağı, pudra şekeri, vanilya, tarçın, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi ve suyunu karıştırın.
İçine elenmiş unu yavaş yavaş karıştırarak yoğurun. Hamurun kıvamını yakalayana kadar yoğurmaya devam edin. İlk başta toparlanmasa bile içine malzeme ilave etmeyin. Siz yoğurdukça toparlanacaktır. Yoğurma işlemi bitince hamuru streçle sararak, en az 2 saat buzdolabında bekletin. Hamurun içine kabartma tozu koymuyoruz. Piştikten sonra yüzeyinin düz olması gerekiyor. Üzerini şeker hamuruyla kaplayacağımız için böyle yapıyoruz. Hamuru dinlendirmek çok önemli, hatta aceleniz yoksa hamuru bir gün önceden hazırlayabilirsiniz. Dinlenen hamuru artık açabiliriz. Hamuru merdaneyle açacağız. Düzgün şekil alması için iki tane yağlı kâğıdın arasında açalım. Böylece kurabiyeler pürüzsüz olacaktır. Aynı şekilde şeker hamurlarını da yağlı kâğıtların arasında açacağız. Her zaman nişastayla açıyorduk. Fakat böyle daha pratik olacak. Hamurlar açıldıktan sonra kurabiye kalıpları ile kesiyoruz. Yuvarlak ve kalp şekilleri daha kolay süslenecektir. Hazırladığınız kurabiyeleri içine yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Kurabiyeleri düzgün koymaya dikkat etmelisiniz. Nasıl koyarsanız aynen öyle pişecek. Bu arada bu kurabiyeler pişerken fırını önceden ısıtmayacaksınız. Kurabiyeleri hazırladıktan sonra fırını 175 dereceye açıyor ve tepsiyi hemen fırının en üst rafının altına koyuyoruz. Yaklaşık olarak 10-12 dakikada kurabiyeler pişecektir. Fırından ilk çıktığında üstü hafif yumuşak olur. Daha sonra soğuyunca kurabiyeler kıvamını bulur. Şimdi kurabiyeleri süsleme zamanı geldi. Şeker hamurunun istediğiniz renklerini kullanarak, kurabiyelerin üzerine farklı süslemeler yapacağız. Önce şeker hamurunu 5-6 dakika yoğurun. Rengi parlak hale gelecektir. Bunları aynı hamurda yaptığımız gibi, yağlı kâğıtların arasında açarak şekillendireceğiz. Kurabiyelerin üzerine hazırladığımız ballı sudan süreceğiz. Bu şeker hamurunun kurabiyeye yapışmasını sağlayacak. Şeker hamurları ince açacaksınız. Süsleme aşamasında hayal gücünüzü kullanmanın zamanı geldi. Kurabiyelerin üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Kurabiyelerinizi artık konuklarınızın beğenisine sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 07:23:35
Şeker Hamurlu Kurabiye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitenizde yer alan şeker hamurlu kurabiye inanın çok lezzetli. Ancak ben malzemeleri kullanırken bir hata yaptığımdan dolayı kurabiye ertesi güne kup kuru oluyor. Acaba hangi malzemeyi fazla kullandığımdan dolayı bu kuruluk oluyor? Bilgi verirseniz sevinirim. Gül Dönmez . 04.09.2018 23:35:07
Kartay : 1 adet oda sıcaklığında yumurta
250 gram pudra şekeri
1 paket vanilya
250 gram tereyağı
Yarım çay kaşığı toz tarçın
5 su bardağı silme elenmiş un
1-2 damla portakal suyu ve portakal kabuğu rendesi bu malzemeleri ölçülü olarak kullanırsanız ağızdan dağılan mis gibi bir kurabiye elde edebilirsiniz afiyet bal olsun 31.10.2018 13:08:22
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024