Susamlı kurabiye, hazırda bekleterek her zaman çayın yanında ikram edebileceğiniz bir kurabiye türüdür. Böyle diyoruz ama kurabiyeler hiçbir zaman çaya kalmıyor. Böyle lezzetli olunca her gelen bir parça alıyor. Siz yine de kurabiyelerin bekleyeceğini düşünerek, saklama kabının içine 1-2 kesme şekeri atın. Böylece daha uzun süre taze kalacaktır. Tuzlu kurabiye sevenlerin tarifimizi beğeneceğini düşünüyoruz. Dilerseniz birlikte kurabiyeleri hazırlamaya başlayalım.
Susamlı kurabiye için gerekli malzemeler
250 gram oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet oda sıcaklığında yumurta
1 çay kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurta sarısı
4-5 su bardağı elenmiş un
1 çay bardağı susam
Üzeri için
1 su bardağı susam
1 adet yumurta akı
Susamlı kurabiye nasıl yapılır?
Kurabiyelerin yapımında kullanacağınız susamları teflon bir tavanın içinde ateşi iyice kısarak kavurun. Susamlar pembeleşene kadar kavurmanız gerekir. Tabi yakmamaya dikkat edin. Yoğurma kabının içinde oda sıcaklığındaki margarini, yumurtayı, zeytinyağını, tuzu, mahlebi, sirkeyi iyice karıştırın. Elediğiniz unu ve kabartma tozunu karıştırarak, bunu da malzemelere karıştırın. Hamurunuz kulak memesi yumuşaklığına geldiyse, bir süre dinlenmesine izin verin. Bu sırada sizde fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Dinlenmiş hamurdan fındıktan az büyük hamurlar koparın. Bunları yuvarlayın. Bir kâsede çırptığınız yumurta akına batırarak, hemen susamlara batırın. Kurabiyenin üzerine süreceğiniz susamları kavurmuyoruz. Fırın tepsisine sıraladığınız kurabiyeleri, 180 derecede ısıttığınız fırına sürün. Kurabiyelerinizi pembeleşene kadar pişirin. Soğuduktan sonra konuklarınıza çayın yanında ikram edebilirsiniz.