{ "title": "Sirkeli Kurabiye", "image": "https://www.kurabiyetarifi.gen.tr/images/sirkeli-kurabiye.jpg", "date": "20.01.2024 06:27:17", "author": "Perihan", "article": [ { "article": "Sirkeli kurabiye, içerisine yumurta, margarin, kabartma tozu ve sirke koyularak yapılan bir kurabiye tarifidir. Sirkeli kurabiye diğer kurabiyelere göre daha gevrek olan bir tariftir ve tazeliğini daha uzun süre korur. Bir saklama kabı içerisinde buzdolabında saklanabilir. Sirkeli kurabiye beş çaylarında hazırlanarak mükemmel bir ikram sunulur.

Sirkeli Kurabiye Malzemeler.
Sirkeli Kurabiye Yapılışı.

Margarini bir süre önce buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığında bekletilerek yumuşaması sağlanır. Derin ve büyükçe bir yoğurma kabına yumuşayan margarin koyularak üzerine sıvı yağ eklenir. Yumurtalardan bir tanesinin beyazı ayrı bir kâse içine ayrılır. Bu yumurtanın sarısı ile diğer yumurtanın tamamı margarinin üzerine ilave edilir. Yoğurma kabındaki bu karışım elle iyice yoğurularak malzeme birbirine yedirilir.

Daha sonra üzerine toz şeker, tuz, kabartma tozu, tuz ve sirke eklenir ve yoğurulur. Un ayrı bir kap içerisine elenerek havalanması sağlanır. Böylece hamurumuz daha iyi kabaracaktır. Yoğurma kabındaki malzemenin üzerine yazar azar un eklenerek bir taraftan da yoğurmaya devam edilir. Unu birden fazla miktarda ilave edersek hamurun kıvamını tam olarak ayarlayamaz, daha katı bir hamur yapılabilir. Un yavaş yavaş eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmemiz gerekir. Hamuru iyice yoğurarak bütün malzemenin tamamen karıştığı ele yapışmayan bir kurabiye hamuru yapmalıyız. Hamur yoğrulunca toparlanarak üzerine nemli temiz bir bez örtelim. Bu şekilde buzdolabına koyularak yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar hamur dinlendirilir.

Bu süre sonunda buzdolabından çıkartılarak hamur hazırlanır. İster kalıp kullanılarak şekil verilir, isterse rulo yapılıp, yuvarlak veya kare olarak kesilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır ve elle yuvarlanarak rulo yapılır. Bir kesme tahtasının üzerine koyulup üzerinden hafifçe bastırılarak iki parmak genişliğinde aralıklı olarak kesilir. Bütün sirkeli kurabiye hamuru aynı şekilde kesilerek, hazırlanır. Daha önceden bir kâse içine ayırdığımız yumurta akına kurabiyelerin bir tarafını bulayalım ve daha sonra da susama bulayalım.

Yağlı pişirme kâğıdı serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilerek yerleştirilir. Sirkeli kurabiye pişerken yayılmaması için önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir. 200 derece sıcaklıktaki fırında yaklaşık olarak 20 dakika sürede sirkeli kurabiye pişmiş olur. Sirkeli kurabiyenin üzeri kızarmadan beyaz olarak kalır. Fırından çıkarıldıktan sonra sirkeli kurabiye servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }