Kurabiye hamuru, hazırlanan kurabiyenin ağızda dağılması, yumuşak bir lezzete sahip olması, pişerken dağılmaması için hamurun özen gösterilerek hazırlanması gerekir. Kurabiyenin iyi pişmesi, altının yanmaması, sert olmaması için hamurun hazırlanması sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Kurabiye hamuru kurabiyenin çatısıdır. Siz ne kadar özenle hazırlarsanız, kurabiyeleriniz o kadar güzel olacaktır. İstediğiniz kıvamda, ikram ettiğiniz kişilerden övgüler alan kurabiyeler hazırlayacaksınız. Sert bir hamur hazırlarsanız kurabiyeler dağılacak, yumuşak bir hamur hazırlarsanız kurabiyeler yayılacaktır. Bu sebeple kurabiye yapımında hamur en önemli detaydır.
Kurabiye hamuru hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler nedir?
Hamuru hazırlayacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekmektedir.
Öncelikle oda sıcaklığında olan margarin ya da toz şekerin mikserle iyice çırpılması gerekir. Bu çırpma süresi şekerin iyice erimesine kadar devam ettirilmelidir.
Hamuru hazırlarken toz şeker ya da pudra şekeri kullanmanızın bir önemi yoktur. Yalnız pudra şekeri toz halinde olduğundan, çırpma sırasında size kolaylık sağlayacaktır.
Hamurun içinde kullanacağınız unu mutlaka elemeniz gerekir. Bu sadece kurabiye yapımında değil, diğer hamur işlerinizde de böyle olmalıdır. Çünkü elenen un havalanacağından, pişme sırasında daha kolay kabaracak ve ortaya lezzetli kurabiyeler çıkacaktır.
Hamurun içine sıvı malzemeleri karıştırdıktan sonra ilave edeceğiniz, elenmiş unu ölçü verilmiş bile olsa birden koymamanız gerekir. Çünkü ölçü olarak verilen bardak büyüklükleri farklı olacağından, hamurun istenen kıvamda olması zorlaşacaktır. Kurabiyede kullandığınız yumurta büyüklüğü bile hamurun kıvamına etki etmektedir. Bu nedenle unu yavaş koyarsanız, gerektiğinde ilave ya da azaltma yapabilirsiniz.
Hamurun içinde kullanacağınız margarin ya da tereyağı su içerdiğinden, asla pastanelerde yapılan hamur işlerinin tadını alamazsınız. Bunu sağlamak isterseniz su içermeyen vita kullanmanız gerekir. Bu yağı bulamazsanız, evde kendiniz daha önceden hazırlayabilirsiniz. Bunun için margarini bir tavanın içinde kaynatmadan eritin. Daha sonra soğuyup, donmasını bekleyin. Gerekirse buzdolabına koyun. Donmuş olan üst kısmından küçük bir delik açın. Buradan margarinin içindeki su dışarıya çıkacaktır. Bunu dökerek su içermeyen bir margarine sahip olabilirsiniz. Bununla hazırlayacağınız kurabiyelerin ne kadar lezzetli olduğunu sizde fark edebilirsiniz.
Kurabiyelerin çoğunluğunda kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir kıvamda hamur hazırlanması gerekir. Bazılarında daha cıvık bir hamur gerekebilir. Buna dikkat etmeniz önemlidir. Bu nedenle unun yavaş yavaş ilave edilmesi gerekir.
Hamurun sıvı malzemeler karıştırılırken mikserle karıştırılmasının bir zararı yoktur. Ancak malzemelere unu ilave ettikten sonra mutlaka elinizle yoğurmanız gerekir. Bunun nedeni unun içindeki hava sirkülasyonunun korunmasıdır.
Kurabiye hamurunun istenen şekilde hazırlanmasından sonra, mutlaka hava almayacak şekilde streçle ya da poşetle sarılarak buzdolabında en az yarım saat dinlendirilmesi gerekir. Yoğurma sırasında elinizin sıcaklığıyla yayılan hamurun toparlanmasını sağlayan bu aşamayı atlamamanınız gerekir. Bu aynı zamanda kurabiyelerin pişme aşamasında fırına sürüldüğünde yayılmasını önleyecektir.
Kurabiye hamurları şekillendirildikten sonra mutlaka sıcak fırına koyulmalıdır.
Hamurun pişirilme aşamasında fırın sıcaklığı oldukça önemlidir. Bazı kurabiye hamurlarının düşük ısılarda pişirilmesi gerekirken, bazılarının yüksek ısıda pişirilmesi gerekir. Size tarifte verilen sıcaklıklara uymanız tavsiye edilir.
Hamurun hazırlanması sırasında verilen malzemelere uymanız yerinde olur. Çünkü bazı tariflerde kabartma tozu kullanmamanız gerekir. Örneğin üzeri şeker hamuruyla kaplanacak kurabiyelerde durum böyledir. Kurabiyelerin dümdüz pişmesi gerekmektedir. Sonradan istenilen şekilde kurabiyeler hazırlanamaz. Bunun gibi bazısında sıvı yağ, bazısında bitkisel margarin kullanılabilir.