{ "title": "Kömbe Kurabiye", "image": "https://www.kurabiyetarifi.gen.tr/images/kombe-kurabiye.jpg", "date": "21.01.2024 09:58:26", "author": "Demirer", "article": [ { "article": "
Kömbe kurabiye, Antakya yöresine ait oldukça lezzetli bir kurabiyedir. Özellikle bayram günlerinde mutlaka her evde bulunan bir kurabiyedir. Kurabiyenin özelliği çeşitli baharatlardan oluşan kömbe baharat ile yapılmasıdır. Bu olmadan böyle lezzetli bir kurabiye yiyemezsiniz. Kurabiyenin bu kadar lezzetli olmasına kömbe baharat neden oluyor. Kömbe baharatın içinde dövülmüş damla sakızı, mahlep, zencefil, kakule, tarçın, yeni bahar, muskat ve karanfil bulunur. Toplamda sekiz tane baharatın karışımından oluşmaktadır. Siz kömbe olarak bulamazsanız, bu baharatları karıştırarak kömbe baharat oluşturabilirsiniz. Her baharatı bir tatlı kaşığı, damla sakızını ise 2-3 adet koyarak, aynı kömbe baharatı gibi yapabilirsiniz. Şunu da belirtelim ki, bu kurabiyeler oldukça uzun süre tazeliğini koruyabiliyor. Bunun nedeni içinde yumurta kullanılmamasıdır. Ancak nemli ortamlarda ağzı kapalı kaplarda saklamanız gerekir. Antakya'da bu kurabiyeler pişirildiği zaman fazla miktarlarda yapılıyor. Bu kadar kömbe baharatının anlattıktan sonra, şimdi isterseniz kurabiyelerin yapımına başlayalım.

Kömbe kurabiye için gerekli olan malzemeler
Kömbe kurabiye nasıl yapılır?

Kurabiyenin hamurunu hazırlamak için, iyice yumuşamış olan tereyağını karıştırma kabına alalım. İçine sıvı yağı, süt ve su karışımını, toz şekeri ve kömbe baharatı koyalım. Bunları iyice karıştırdıktan sonra, kabartma tozunu ilave edelim. Elenmiş olan unu yavaş yavaş ilave ederek, hamuru yoğurmaya başlayın. Hamurun ele yapışmayacak kadar yumuşak olması gerekir. Bu kıvamı bulan hamuru kısa bir süre dinlendirin. Daha sonra hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırarak, kurabiyeleri yapın. İsterseniz bunları yöresel kurabiye kalıbı olan kerebiç kalıplarıyla hazırlayabilirsiniz. Fırın tepsisini yağlayarak, hazırladığınız kurabiyeleri içine sıralayın. Kurabiyelerin üzerine susam serpin. Fırınınızı bu arada 200 derecede ısıtmalısınız. Kurabiyeler hazırlandıktan sonra, ısınan fırına koyarak pişirin. Ancak kurabiyeleri fırına koyunca ısıyı 160 dereceye düşürün. Kömbe kurabiyelerin üzeri pembeleşene kadar pişirin. Soğuduktan sonra konuklarınıza çayla beraber ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }